Hur du väljer rätt UV-lampa
Det finns många UV-lampor på marknaden och det kan vara svårt att veta vilken man ska välja. Här kommer en guide för hur du kan tänka.
Det finns många UV-lampor på marknaden och det kan vara svårt att veta vilken man ska välja. Här kommer en guide för hur du kan tänka.
Fundera först på vad det är lampan ska åstakomma när det gäller storlek. Ska ljuset vara koncentrerat till en mindre yta, mer av punkt-härdning av ljushärdande material? Eller behöver en större yta kunna nås av ljuset?
Spot-lampa med punktbelysning och flodlampa med belysning över en större area.
Fundera också på hur processen ska se ut, jobbar ni batch-vis eller ska det gå att belysa på löpande band? Ska lampan kunna kopplas på ett transportband, automatisering av processen?
Nu kommer vi till nästa del i valet: våglängden på ljuset lampan skickar ut. Här behöver vi tänka på vad det är vi försöker att härda. Nyckeln är att fotoinitiatorn i limmet, lacken eller bläcket måste reagera (initieras) med hjälp den våglängd som avges från lampan.
Det händer att ljushärdande material, framför allt äldre formuleringar, kräver bredspektrum för att härda. Generellt fungerar de allra flesta limmer inom UVA-regionen i ljusspektrumet. Vet du inte ännu vad det är du vill kunna härda kan det vara bäst att välja både ljushärdande produkt och lampa samtidigt.
Bredspektrum-lampor ger, som namnet antyder, ett brett spektrum av våglängder på ljuset. Dessa lampor är de mer traditionella och fungerar som så att en högspänning leder till förångning av ett ämne, exempelvis kvicksilver, och gör att ljus i ett spektrum av ca 200 nm och 450 nm avges.
Det finns olika sorters glödlampor med bredspektra. Dessa skiljer sig åt i fördelningen av våglängder och intensitet av dessa som avges. Exempel är:
Spektrum över avgett ljus från olika UV-källor: kvicksilver, järn och gallium. Källa: Hönle AG.
En bredspektrum-lampa försämras med tiden och intensiteten som avges går ner. Glödlampan kan behöva bytas med jämna mellanrum, livslängden är upp till ca 2 000 timmar beroende på sort.
LED-lampor ger ett mer koncentrerat spektrum av våglängder. LED-lampor baseras på halvledarteknologi och innehåller inte kvicksilver. De finns att välja bland olika våglängder där vanliga är 365 nm, 385 nm och 405 nm.
Jämförelse mellan spektrum för en bredspektrum-lampa och en LED-lampa. Källa: Dymax.
LED har många fördelar jämfört med konventionell bredspektrum-teknologi. Fördelarna med LED inkluderar bland annat:
Däremot har användningsområdet för dessa lampor, som nämnts ovan, sina begränsningar.
PS. Tänk på att en radiometer är bra att införskaffa i samma veva också. Radiometern bör vara anpassad till både lampans utformning och våglängd för att dess känslighetsområde matchar lampans ljus. Läs mer om radiometrar HÄR.
När du nu vet vilken typ av lampa det är du söker är du redo att välja den faktiska lampan. Då kan nästa steg för att kunna jämföra olika produkter vara att jämföra intensitet på ljuset som avges. Ju högre intensitet, desto snabbare går härdningen.
Tänk på att intensiteten minskar med avstånd från ytan/limmet:
Källa: Dymax
Kontakta oss gärna för information om vad som passar just din process och priser.
Vanliga limtyper för industriellt bruk och vad de kan tänkas användas till.
Läs merLim kan åldras på grund av olika faktorer som vi går igenom i detta inlägg
Läs merLimma ”feta plaster” (Polyeten och Polypropylen) – Det här behöver du tänka på
Läs mer2-komponentslim och gjutmassor ska blandas i ett visst blandningsförhållande. Här följer en guide för hur du ska tänka och mäta.
Läs merNu ska vi gå igenom några tips på hur du bör hantera frysta limsprutor med epoxilim.
Läs mer