Blandningsförhållande för lim & gjutmassor

2-komponentslim och gjutmassor ska blandas i ett visst blandningsförhållande. Här följer en guide för hur du ska tänka och mäta.

Grunderna

I det tekniska databladet för produkten så kommer det att stå vilket blandningsförhållande du ska använda. Beroende på förpackningstyp kan de ange blandningsförhållandet i vikt eller volym, eller ibland både och.

Hur noggrann måste jag vara?

Det anges inga toleranser för blandningsförhållande för lim och gjutmassor i databladen. Så hur noga behöver du vara när du väger upp komponenterna? Ju mindre volym du blandar, desto viktigare blir det att vara noggrann. Procentsatsen fel blir större om du väger upp 0,1 g fel (dvs en decimal på vågen) om totalmängden är 5 g (2 %) jämfört med 500 g (0,02%). Vi brukar rekommendera att använda en våg med minst en decimal, men helst två.

Olika lim och gjutmassor kommer att vara olika känsliga för felmarginal. Det är svårt att säga exakt, men här följer några generella tips.

Akrylater är minst känsliga. Dessa går ofta till och med att dosera ”bead-on-bead” (dvs inte lika noggrann blandning) samt som aktivator + lim (inte lika noggrann dosering).

Polyuretaner, som är vanliga att använda speciellt som gjutmassor, är det lite mer noggrant för. Du har ungefär en felmarginal på ca ±3 % att jobba med.

Epoxi bör du absolut vara så noggrann som bara möjligt med.

Silikon har en lite större felmarginal. Du kan variera ungefär med 10 % utan att silikonen skulle sluta att härda exempelvis. Däremot så kommer du märka skillnader i de mekaniska egenskaperna, så som hårdheten. Vissa anpassar just hårdheten genom att ändra blandningsförhållandet.

En annan sak som är viktig att tänka på för att få rätt blandningsförhållande är att gjutmassor och som innehåller mycket fyllmedel – värmeledande och elektriskt ledande speciellt – bör blandas även innan uppvägning. Detta på grund av att de kan skikta sig om de stått ett tag. Då faller de tyngre komponenterna (fyllmedlet) till botten och de lättare komponenterna till toppen. Och hela blandningsförhållandet om du bara häller ur burken kan bli fel.

 

Räkna om blandningsförhållande för lim från vikt till volym

Om du tittar i databladet och det bara står ett blandningsförhållande med avseende på vikt men du vill mäta i volym istället – hur gör du då?

Steg 1: Ta reda på densiteten på de två komponenterna. Om det inte står i det tekniska databladet så kommer du att hitta det i säkerhetsdatabladet under sektion 9. Den kommer att anges i enheten g/cm3, dvs vikt/volym. Ofta kommer du märka att den är nära 1, men ju längre ifrån 1 den är, desto viktigare blir det att räkna rätt! Om densiteten är 1,5 g/cm3 så väger varje milliliter material 1,5 gram.

Steg 2: Säg att blandningsförhållandet är 1:1 per vikt. Och densiteten på del A är 1,5 och på del B 1 g/cm3. Då blir blandningsförhållandet för volym 1/1,5 : 1/1=0,67 : 1 = 67 : 100.

Om du behöver hjälp att räkna, kontakta oss.

Vill du slippa tänka på blandningsförhållande för lim?
Det finns förpackningstyper som gör jobbet åt dig!

forpackningar-blandningsforhallande-lim.png

  • Dubbelpatroner med mixerrör. Med en sådan förpackning sker både dosering och blandning per automatik. Samtidigt går det att hålla processen väldigt enkel och manuell om man så önskar.
  • Dubbelpåsar, finns för både lim och gjutmassor i storlekar från några gram till 1 kg. Själva blandningen sker i påsen så du slipper dessutom kladd.
  • Frysta sprutor med färdigblandat lim. Med frysta sprutor så är allt jobb gjort åt dig och kvaliteten på dosering och blandning noga kontrollerad. Det enda du själv behöver göra är att plocka ut sprutan ur frysen när det är dags att använda den.
     

Se vårt utbud av lim & tätning

Lim & tätning

Industriella limtyper

Vanliga limtyper för industriellt bruk och vad de kan tänkas användas till.

Läs mer

Åldring av limfogar

Lim kan åldras på grund av olika faktorer som vi går igenom i detta inlägg

Läs mer

Limma feta plaster

Limma ”feta plaster” (Polyeten och Polypropylen) – Det här behöver du tänka på

Läs mer

Blandningsförhållande för lim & gjutmassor

2-komponentslim och gjutmassor ska blandas i ett visst blandningsförhållande. Här följer en guide för hur du ska tänka och mäta.

Läs mer

Så hanterar du frysta limsprutor

Nu ska vi gå igenom några tips på hur du bör hantera frysta limsprutor med epoxilim.

Läs mer