Tätning och packningar av silikonskum

Att byta ut en packning mot silikonskum kan vara kostnadseffektivt. Det tätar, tål höga temperaturer & har låg kompressionsstyrka.

dow-skum.png

Tätning och packningar av silikonskum har många användningsområden. Det kan bl.a. användas istället för vanlig silikon till packningar och är ett kostnadseffektivt alternativ till färdiga packningar och skumtejp inom industrier som fordon, flyg, konsument, elektronik, medicinteknik och telekommunikation.

Att använda silikonskum istället för vanlig silikon till packningar är ett kostnadseffektivt alternativ till färdiga packningar och skumtejp inom industrier som fordon, flyg, konsument, elektronik, medicinteknik och telekommunikation.

 

Hur fungerar silikonskum?

Silikonskum är oftast 2-komponentsprodukter med additionshärdning (platina-katalysator). Men det finns även 2-komponents kondensationshärdande silikonskum. Dessa kan härda antingen vid rumstemperatur eller så kan man accelerera härdningen med värme för en snabbare process.

Vid blandning startar en kemisk reaktion igång som bildar vätgas. Denna vätgas är det som bildar själva skumgummit och innebär att silikonskummet expanderar då det fortfarande är i flytande form för att sedan stelna med den densitet, cellstruktur som gasen gett upphov till. I slutändan blir resultatet en mycket flexibel och mjuk kompressionstätning.

 

Silikonskumgummis egenskaper

Generellt har silikonskum en mycket låg ”compression set” vilket dow-skum-4.pnginnebär att den permanenta deformeringen på skummet är liten efter och att den till hög grad återfår sin form efter att ha blivit hoptryckt.

Liksom vanliga silikoner klarar silikonskum av ett brett temperaturintervall. De håller sig flexibla långt ner i minusgraderna såväl som klarar höga temperaturer utan att brytas ner.

En fördel gentemot vanlig silikon är dess låga densitet som bidrar till lägre slutvikt vilket i många industrier är högst önskvärt.

 

Dispensering av silikonskum

Applicering sker ofta genom att använda automatiserade system. Och det innebär att de två komponenterna pumpas med korrekt blandningsförhållande genom ett mixerrör. Skummen kan blandas i antingen statiska eller dynamiska mixerrör men dynamiska ger oftast något bättre resultat. Blandningen appliceras sedan direkt på detaljens yta, kanske med hjälp av en robot, och tillåts härda fullt ut innan packingen komprimeras.

 

Potentiella applikationer för silikonskumdow-skum-2.png

  • Tätning mot omgivande miljö
  • Tätning mot damm och ånga
  • Värmeskydd
  • Vibreringsskydd
  • EMI/RFI-skärmning
  • Elektriska packningar i utomhusmiljö
  • Dämpning på chip och batterier


Fördelar med silikonskum

  • Låg compression set
  • Låg modul (hög flexibilitet)
  • Hållbart skydd under tuffa förhållanden så som låga och höga temperaturer, kemikalier, UV-ljus, damm och fukt.
  • God processbarhet som Form-in-Place-Gasket (FIPG).
  • Kompatibla med de flesta 2-komponents dispenseringssystem.
  • Lägre kostnad än alternativa lösningar.

 

Förslag på produkter

För FIPG i generell industri: DowSil 3-8259

Medicinklassat med ISO 10993: Nusil MED-2310, Nusil MED10-2310

Rymdklassat med NASA och ESA: Nusil CV-2391

Industriella limtyper

Vanliga limtyper för industriellt bruk och vad de kan tänkas användas till.

Läs mer

Åldring av limfogar

Lim kan åldras på grund av olika faktorer som vi går igenom i detta inlägg

Läs mer

Limma feta plaster

Limma ”feta plaster” (Polyeten och Polypropylen) – Det här behöver du tänka på

Läs mer

Blandningsförhållande för lim & gjutmassor

2-komponentslim och gjutmassor ska blandas i ett visst blandningsförhållande. Här följer en guide för hur du ska tänka och mäta.

Läs mer

Så hanterar du frysta limsprutor

Nu ska vi gå igenom några tips på hur du bör hantera frysta limsprutor med epoxilim.

Läs mer