Limfilm
Applicera limmet utan kladd: Limfilm säljs i ark och får sin limmande funktion tack vare en aktivering som som gör att den härdar.
Applicera limmet utan kladd: Limfilm säljs i ark och får sin limmande funktion tack vare en aktivering som som gör att den härdar.
De flesta av oss är nog bekanta med lim som man köper i flytande form. Limfilm är en lite annorlunda typ av lim som inte kommer i en tub eller burk utan som färdiga tunna filmer. För att filmen ska få vidhäftningsförmåga krävs det att limfilmen aktiveras på något sätt. I majoriteten av fallen så sker aktiveringen med värme (och tryck) men även speciella aktivator-vätskor finns.
Konceptet limfilm kan tyckas likt dubbelhäftande tejp men skillnaden är att limfilmen i slutändan får samma typ av egenskaper som ett flytande lim skulle haft genom att filmen härdar. Tejp klibbar fast i ytorna genom applicering av tryck (Pressure Sensitive Adhesive) medan limfilmen och dess vidhäftning aktiveras genom exempelvis värme och då genomgår en kemisk reaktion – dvs härdningen.
Limfilmer har stor användning inom flygindustri och även inom fordon. Exempel är tätning av elektronik, värmeledande limfilmer för limning av kylflänsar, displaylimning mm.
Den vanligaste typen av limfilm är baserad på epoxi, eller snarare modifierad epoxi. Äldre typer har även kunnat vara baserade på fenol/vinyl.
I princip så handlar det om att man har en delvis härdad epoxi i form av en tunn film. I övrigt fungerar limmet som en vanlig 1-komponentsepoxi, med andra ord ett strukturellt lim med hög styrka.
På engelska går limfilm ofta under begreppet B-stage epoxy film. (PS. Det finns även B-stage epoxy som läggs ut i våt form om det känns mer intressant. Då kan du skapa din egna limfilm direkt på en detalj kan man säga. Efter applicering så torkar den lösningsmedelsbaserade epoxin på ytan och du kan aktivera den i ett senare skede med värme/tryck).
Oftast så får du epoxi-limfilm som ligger mellan två skyddsfilmer alternativt på rulle. Tjockleken varierar men kan ligga runt 25-125 mikrometer. Typiskt så kan du härda en epoxibaserad limfilm vid mellan 125 och 175 °C under 30-60 minuter och har god vidhäftning till metaller, keramer, glas och dessutom vissa plaster och gummi.
Limfilmer baserade på silikon existerar också. Till skillnad från epoxifilmer så använder du dessa med en aktivator istället för värme och tryck för att få filmen att härda. Silikon-limfilmer kan du använda för limning av silikon mot silikon eller silikon mot metall samt vissa plaster där du behöver kort processtid och en jämn fogtjocklek.
Nusil CV-2680-12 (lågutgasande)
Vanliga limtyper för industriellt bruk och vad de kan tänkas användas till.
Läs merLim kan åldras på grund av olika faktorer som vi går igenom i detta inlägg
Läs merLimma ”feta plaster” (Polyeten och Polypropylen) – Det här behöver du tänka på
Läs mer2-komponentslim och gjutmassor ska blandas i ett visst blandningsförhållande. Här följer en guide för hur du ska tänka och mäta.
Läs merNu ska vi gå igenom några tips på hur du bör hantera frysta limsprutor med epoxilim.
Läs mer