Går det att spreja smörjfett?
Inom industrin finns ofta ett behov av att applicera smörjfilm på en lite större och väldefinierad yta.
Inom industrin finns ofta ett behov av att applicera smörjfilm på en lite större och väldefinierad yta.
Då kraven ökar på renhet så vill du gå ifrån traditionella appliceringsmetoder, som exempelvis att pensla eller ”spattla” ut smörjmedlet.
Olja har man under lång tid, på ett bra sätt, kunnat spreja ut på önskad yta.
Svaret är tveklöst ja. Men smörjfettet får inte vara för styvt eller långtrådigt.
Ett vanligt kullagerfett upp till NLGI klass 2 kan du exempelvis på ett enkelt sätt spreja ut med en LVLP utrustning.
Det blir naturligtvis ingen helt jämn och fin yta, som t ex vid lackning av en bil. Men syftet är oftast inte att få till en absolut jämn smörjfilmsbeläggning, utan att på ett enkelt och bra sätt kunna sprida fettet på en större yta och inom ett avgränsat område.
Fördelarna med att spreja ut smörjfettet är många. Exempelvis så ligger fettet helt kapslat och skyddat i sprejsystemet. Därmed föreligger ingen risk att fettet förorenas av t ex damm, spånor, flisor, hårstrån mm.
Likaså eliminerar du risken att penselhår lossnar och hamnar i smörjfettet, vilket ofta händer vid användandet av pensel för att sprida fettet. Penselhår och andra föroreningar kan ge stora problem med hög risk för kassation.
Att spreja ut fettet med en LVLP (Low Volume Low Pressure) utrustning ger ytterligare fördelar, då du kan styra mängden fett som appliceras på ett utmärkt sätt och även bestämma var det hamnar.
Med en sprejutrustning kan du applicera samma mängd smörjfett varje gång och på rätt ställe. Toppen för kvaliteten helt enkelt.
Nordson EFD har en LVLP-utrustning som både kan fås som en handhållen enhet med pistolgrepp, för en fast inbyggnad i produktionslina, eller för att hänga på en robot. Med denna LVLP-teknik kan du även med precision styra trycket på spridar-luften som sprider fettet för att uppnå bästa möjliga resultat för just det smörjfett du vill spreja ut.
Vill du ha råd om utrustning för dina smörjmedelsbehov? Kontakta oss gärna!
Här hittar du ett urval av våra doseringsutrustningar.
Vanliga limtyper för industriellt bruk och vad de kan tänkas användas till.
Läs merLim kan åldras på grund av olika faktorer som vi går igenom i detta inlägg
Läs merLimma ”feta plaster” (Polyeten och Polypropylen) – Det här behöver du tänka på
Läs mer2-komponentslim och gjutmassor ska blandas i ett visst blandningsförhållande. Här följer en guide för hur du ska tänka och mäta.
Läs merNu ska vi gå igenom några tips på hur du bör hantera frysta limsprutor med epoxilim.
Läs mer