Cyanoakrylat - Hur snabblim fungerar
Cyanoakrylat kallas ofta för snabblim. Och det är just vad det är – ett snabbhärdande lim. Fixeringstid brukar ligga på några sekunder på plast och gummi och något längre, runt minuten, på metall.
Cyanoakrylat kallas ofta för snabblim. Och det är just vad det är – ett snabbhärdande lim. Fixeringstid brukar ligga på några sekunder på plast och gummi och något längre, runt minuten, på metall.
Cyanoakrylatlim upptäcktes faktiskt av misstag under andra världskriget när det eftersöktes en ny typ av plast att använda till gevärsikten. Cyanoakrylatet fastnade dock överallt och idén kasserades därför då produkten ansågs värdelös. Det tog många år innan dess potential upptäcktes.
Cyanoakrylat kan ha vitt skilda egenskaper. Precis som för de flesta typer av lim, finns cyanoakrylat i många olika konsistenser - allt från lika lättflytande som vatten (kapillärverkande) till geler. De flesta är transparenta men det finns också de som är gummimodifierade så att de är svarta.
Som redan nämnt, har snabblim en tendens att fastna i det mesta. De har utmärkt vidhäftning mot de flesta plaster, gummin och kan också användas för metall. Dock rekommenderas det inte för glas. Cyanoakrylat fungerar bäst i tunna fogar. I det tekniska databladet för din cyanoakrylat står det vilken som är den rekommenderade maximala tjockleken.
Snabblim i sig är relativt spröda, men det finns mjukgjorda och gummimodifierade varianter och numera även flexibla cyanoakrylat-lim med upp till 400 % töjning. Om limfogen behöver tåla vibrationer, slag eller böjning rekommenderar vi att titta på dessa typer.
Lågluktande typer av cyanoakrylat som även är arbetsmiljövänliga finns också.
Cyanoakrylat används främst för limning av mindre detaljer, ofta av plast eller gummi. De kan också användas inom elektronik, till exempel för att limma fast trådar, och 3D printing, för att täta, förstärka och snygga till 3D-modeller.
Ett annat vanligt användningsområde för snabblim är fixering av komponenter till dess att ett annat lim härdar, eller för att hålla o-ringar på plats under frakt. Det finns till och med biokompatibla produkter som kan användas inom medicinsk industri.
Cyanoakrylat är ett härdande lim, en härdplast. Limmet härdar genom en kemisk reaktion med vatten. Endast en mycket liten mängd vatten räcker, till exempel den lilla mängd som finns på ytan av substratet vid normal luftfuktighet. Vatten neutraliserar de sura stabilisatorerna som limmet innehåller och som hindrar det från att börja härda i förtid, och sätter igång polymerisationen.
Härdningsprocessen för en cyanoakrylat: 1) Limmet innehåller en sur stabilisator som gör att limmet inte härdar i flaskan. 2) När limmet kommer i kontakt med fukt, till exempel på ytan på det som ska limmas, neutraliseras stabilisatorn. 3) Reaktionen kan nu starta och fortsätter tills dess att limmet har härdat helt och hållet.
Faktorer som inverkar på härdningen:
1. Eftersom att cyanoakrylat härdar tack vare luftfuktighet så påverkar givetvis också den relativa fuktigheten i lokalen härdningshastigheten. Ju lägre luftfuktighet – desto längre fixeringstid och härdtid.
2. Porösa och sura ytor så som papper, läder, trä, zink-kromat stål eller sura föroreningar på ytan är svåra att limma. Vissa produkter, så kallade ”surface insensitive grades”, är speciellt anpassade för att undvika dessa problem. Se till exempel Permabond 2011 eller 792.
3. Vattnet/fukten som sätter igång härdningsreaktionen sitter framför allt på ytor. Därför påverkar fogtjockleken härdningstiden. Dessutom kan en för tjock fog ge lägre styrka.
4. En öppnad limflaska kommer att åldras snabbare då fukt kommer in i flaskan. Se till att förvara ditt lim på rätt sätt och att det inte har passerat utgångsdatum.
• Snabb limning. Fixerar ofta på under 30 sekunder.
• Hög fogstyrka.
• Limmar de flesta material.
• God limningsekonomi. En titt på kilopriset kan lätt skrämma upp. Tänk dock på att limmet räcker långt per droppe och kan spara både tid och krånglig utrustning.
• Enkelheten – bara applicera limmet, vänta en kort stund och det är klart!
• Fungerar bäst till att limma jämna och icke-porösa ytor då de inte är speciellt fogfyllande. Fungerar heller inte så bra på glas.
• Limmar hud väldigt bra – använd handskar.
• Svårt att limma större ytor på grund av att limmet fixerar så pass snabbt.
• Limtypen är skör av naturen och rekommenderas därför ofta inte för strukturell limning.
• Bör förvaras i kyl för bästa hållbarhet.
Hitta våra produkter HÄR eller kontakta oss för hjälp med ditt val.
Vanliga limtyper för industriellt bruk och vad de kan tänkas användas till.
Läs merLim kan åldras på grund av olika faktorer som vi går igenom i detta inlägg
Läs merLimma ”feta plaster” (Polyeten och Polypropylen) – Det här behöver du tänka på
Läs mer2-komponentslim och gjutmassor ska blandas i ett visst blandningsförhållande. Här följer en guide för hur du ska tänka och mäta.
Läs merNu ska vi gå igenom några tips på hur du bör hantera frysta limsprutor med epoxilim.
Läs mer