6 tips för dig som arbetar med UV-härdande epoxi (katjon)

UV-härdande epoxilim polymeriserar med en reaktion som använder sig av katjoner. Detta skiljer sig en del från akrylatbaserade UV-lim.

uv-hardande-epoxi-1.png

UV-lim är smidiga för de applikationer där de fungerar att använda. Det går supersnabbt och med lång öppentid där det finns gott om tid att justera in detaljerna mm. UV-lim finns som två fundamentalt olika kemier: radikalhärdande (akrylatbaserade) och katjonhärdande (epoxibaserade) som skiljer sig åt på flera sätt, både när det gäller själva härdningen och i slutegenskaperna. Vi ska i detta inlägg gå igenom 6 tips för dig som jobbar med katjon-härdande UV-lim.

Vill du lära dig mer om skillnaderna samt fördelar och nackdelar med de två typerna, läs vårt inlägg som handlar om just det.

Hur katjonhärdande UV-lim fungerar

Jonisk polymerisering initieras av ljusaktiverade joner. Detta är en lite långsammare process än då radikaler är det som driver reaktionen. Vi snackar uppemot ett par minuter istället för sekunder (beroende på lampa och en mängd olika faktorer). De flesta katjonhärdande UV-limmer kan också härdas med värme, antingen som sekundär härdnings-mekanism eller som efterhärdning för att få ännu bättre mekaniska egenskaper.



Generellt har katjonhärdande system fördelarna att de krymper mindre och är mer kemikalietåliga till exempel. Till skillnad från radikalhärdande UV-lim så påverkas katjonhärdande inte av syreinhibering. Det finns dock andra faktorer som kan vara bra att ta hänsyn till:

1. Härdnings-hastighet

Härdningen av ett epoxibaserat UV-lim kommer att bero på tjockleken på limmet. Ju tjockare lager av lim, desto längre härdtid kommer att krävas. Att värma ytan som ska limmas före härdning eller under härdning (till exempel med hjälp av lampor som genererar mycket värme) kan snabba på härdningen tack vare att molekylernas rörlighet blir större.  

2. Skinnbildning

Det kan vara nödvändigt att minska intensiteten på lampan ch öka tiden med belysning för att lyckas härda genom tjockare sektioner. Detta för att om ytan härdas snabbare än resten så kan den bilda som ett härdat skinn. Skinnet är svårare för ljus-strålarna att ta sig igenom än ohärdat lim. Ett sätt att minska intensiteten (om du inte kan ställa in det på själva lampan) är att öka anståndet mellan lampan och limfogen.

3. Fuktkänslighet

Fotoinitiatorerna i ett katjonhärdande UV-lim är sura. Därför kan både baser och fukt neutralisera dem. Rekommendationen blir därför att undvika mycket fuktiga miljöer över ca 70 % luftfuktighet vid härdning av ett katjon-system. Högre ljusintensitet eller högre temperatur kan i vissa fall kompensera för effekten av hög fuktighet. Intressant att notera är dock att mindre mängder fukt, säg 30-60 %, faktiskt snabbar på härdningshastigheten.

4. Mekaniska egenskaper

De slutgiltiga mekaniska egenskaperna hos ett katjonhärdande UV-lim är ofta mycket fördelaktiga. Dock fortsätter reaktionen (tvärbindningen) långt efter att ljuset släckts. Mekanismen hos denna härdning-kemi är så pass långsam att det faktiskt kan vara en fördel att vänta i 24 timmar innan du gör mätningar på till exempel mekanisk styrka, kemikalietålighet eller någon annan slutegenskap. Detta gäller inte för radikalhärdande system där reaktionen slutar så fort du stänger av lampan.

5. Efterhärdning

Efterhärdning i värme kan vara ett alternativ när du vill minimera tiden för härdning med UV-lampa. Då kan värmen se till att full härdning nås i efterhand medan UV-lampan används för att nå en så pass hög nivå att delarna sitter ihop. Ofta kan de meksniska och fysiska egenskaperna faktiskt också förbättras med hjälp av ett efterhärdnings-steg. Dessutom kan efterhärdning i värme användas för härdning av skuggade områden på limmet, dit ljuset inte riktigt nått.

6. Spänningar

Katjoniska UV-lim krymper mindre och skapar därmed mindre spänningar i materialen än vad radikalhärdande UV-lim gör. Om spänningarna ändå blir för stora, prova att härda vid lägre ljusintensitet för att minimera effekterna ännu mer.


Tips på lim

Spana in Epo-Tek OG198-54 och Epo-Tek OG198-55 för våra mest populära UV-härdande epoxilim. De är extra snabba och fungerar till det mesta!
Kontakta oss gärna för råd.
 

Industriella limtyper

Vanliga limtyper för industriellt bruk och vad de kan tänkas användas till.

Läs mer

Åldring av limfogar

Lim kan åldras på grund av olika faktorer som vi går igenom i detta inlägg

Läs mer

Limma feta plaster

Limma ”feta plaster” (Polyeten och Polypropylen) – Det här behöver du tänka på

Läs mer

Blandningsförhållande för lim & gjutmassor

2-komponentslim och gjutmassor ska blandas i ett visst blandningsförhållande. Här följer en guide för hur du ska tänka och mäta.

Läs mer

Så hanterar du frysta limsprutor

Nu ska vi gå igenom några tips på hur du bör hantera frysta limsprutor med epoxilim.

Läs mer